Yakakent ve Alaçam “LEADER” Projesi İle Harekete Geçiyor

2017-09-08

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK), yerelde yaşanan sorunların çözümü ve kırsalda yaşayan yerel kırsal toplulukların harekete geçirilmesi amacıyla başlatılan ‘’LEADER’’ projesi kapsamında kurulan Alaçam – Yakakent Yerel Eylem Grubu Derneğinin (AYYEGDER) Toplantısı Alaçam Esnaf Kefalet Kooperatifi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma (IPARD) programı kapsamında desteklenecek tedbirler arasında ''Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması-LEADER Yaklaşımı'' yer almaktadır. Bu yaklaşım ile yerel düzeyde kalkınma stratejilerinin uygulanmasına finansal destek sağlanmaktadır.

Yerel Kalkınma Stratejilerin Uygulanması Tedbiri kapsamında AB tarafından ülkemizde uygulamaya konulan LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi kapsamında Alaçam Kaymakamı Sayın Oğuz Alp Çağlar, Yakakent Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Kıyma, Alaçam Belediye Başkan Yardımcısı Aşkın Cansız, Yakakent Belediyesi Büyükşehir Meclis Üyesi Turan Çakır, Alaçam-Yakakent Yerel Eylem Grubu Derneği (AYYEGDER) Yönetim Kurulu üyeleri ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantılarda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden İlgili Proje Uzmanları Mehmet AK ve Seher Ula tarafından yapılan sunumlarda; LEADER tedbirinin 26 milyon Euro bütçe ile Türkiye' de 10 ilde, Samsun' da Alaçam - Yakakent ve 19 Mayıs ilçelerinde uygulanacağını belirti.

Bu proje ile kırsalda kapasitenin geliştirilmesi, kırsal alanın sosyal, ekonomik, çevre ve kültürel mirasın korunmasına destek olunmasının hedeflendiğini belirtmiştir. Kültürel etkinliklerin teşvik edilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi, Kültür varlıklarına yapılacak yatırımlar, Turizm ve rekreasyon çalışmaları, Yerel ürünlerin geliştirilmesi, Doğal, kültürel ve tarihi mirasın korunması eksenlerinde gelişimi amaçlayan LEADER yaklaşımının bunlara bağlı 36 alt tedbirleri desteklediğini ifade etmiştir. Kurulan Yerel Eylem Gruplarının Yerel Kalkınma Stratejilerini (YKS) hazırlaması gerektiğini belirtmiştir.